Bewoners- en Familiemonitor: gevalideerde meetinstrumenten voor tevredenheid en loyaliteit

 Bewoners- en Familiemonitor® BING Research

Bewoners- en Familiemonitor® in 2021

In 2021 vindt de Bewoners- en Familiemonitor® voor de ouderen- en thuiszorg plaats. BING Research coördineert dit onderzoek naar tevredenheid en loyaliteit bij bewoners en families in woonzorgcentra en assistentiewoningen, en bij gebruikers van thuiszorgondersteunende diensten. Heel tevreden en heel loyale bewoners en familie vertellen hun ervaringen tot 40 x verder. Mond aan mond reclame voor uw organisatie. Dit marktonderzoek maakt het mogelijk dat ouderenzorgvoorzieningen zich individueel positioneren tegenover het sectorgemiddelde. We geven adviezen hoe u de tevredenheid en loyaliteit kunt verbeteren.

Een referentie sinds meer dan 15 jaar

In 2006 startte BING Research met een pilootproject, samen met een aantal enthousiaste woonzorgcentra van Zorgnet Vlaanderen in de provincie West-Vlaanderen. Doorheen de jaren sloten WZC’s uit andere provincies aan, ook uit de openbare en onafhankelijke sector. De Bewoners- en Familiemonitor® van BING Research is ondertussen een referentie in de zorgsector geworden.

Gevalideerde instrumenten met acht modules

We beschikken over diverse modules per type voorziening. Momenteel is de Bewonersmonitor® beschikbaar voor woonzorgcentra, kortverblijf, dagverzorging, assistentiewoningen en lokale dienstencentra. De Familiemonitor® is beschikbaar voor woonzorgcentra, kortverblijf en dagverzorging. De vragenlijsten zijn gevalideerd door de UGent. Er is ook een mogelijkheid om eigen lokale vragen toe te voegen. De Monitoren voor de kinder- en jeugdzorg, thuisverpleging en de sector voor personen met een beperking zijn ondertussen operationeel.

Tevredenheid en loyaliteit in samenhang met wonen, leven en gebruik van diensten

We gaan met de monitoren na hoe tevreden en loyaal de “gebruikers” van de diensten zijn. We analyseren de samenhang met 10 kernthema’s en 44 attributen gelinkt aan kwalitatief wonen en leven van bewoners en hun familie. We onderzoeken dit ook bij de gebruikers van diensten, zoals in dienstencentra, centra voor dagopvang en dagverzorging. Op die manier kan men systematisch de tevredenheid meten, analyseren, en daarna verhogen via gerichte kwaliteitsacties. We weten trouwens dat loyale cliënten ook meer promotie maken voor de diensten. Streven naar tevredenheid en loyale cliënten verdient zichzelf dus dubbel terug.

Benchmarking en positionering

We beschikken over een zeer grote benchmarkdatabase, waar ondertussen meer dan 300 initiatiefnemers aan deelnemen. We merken dat heel wat deelnemers periodiek participeren aan de Bewoners- en Familiemonitor®. Hierdoor positioneren we de voorzieningen tegenover de sector, maar brengen we ook organisatie- en afdelingstrends, en soms zelfs sectorevoluties.

Verbeteracties die leiden tot een concreet actieplan

Alle resultaten worden heel visueel voorgesteld, waardoor uw sterke organisatietroeven onmiddellijk tevoorschijn komen in onze rapportages. Eventuele verbeteracties in een concreet actieplan leiden zo tot een nog hogere tevredenheid bij de bewoners en hun families bij een volgende meting, en dus nog meer loyale cliënten. 


Deel dit artikel

Voorgaande items

Hoe de veerkracht van medewerkers verbeteren?

Veerkracht is als een spier. Train de veerkrachtspier!

Psychosociale risicoanalyse welzijn op het werk.

De Belgische welzijnswetgeving uit 2014 biedt het regelgevend kader. We zoeken het uit.

3 metingen in 1: inclusief Cultuurmeting Patiëntveiligheid

Engagementsmeting + Analyse Psychosociale Risico’s + Cultuurmeting Patientveiligheid 2015 nu in één onderzoeksinstrument!

Waarom zou een ziekenhuis de lat hoog moeten leggen?

Een tevreden patiënt is niet altijd ook een loyale patiënt. Over de meerwaarde van uw promoters.

Professor aan het woord

Een blik op creatieve HRM-oplossingen, door Professor Peggy De Prins, Academic Director Antwerp Management School

“Het personeelsbeleid is een cruciale factor”

Vlaams minister Jo Vandeurzen over de zin van grootschaligheidsonderzoeken

Heeft u vragen?

+32 (0) 15 24 28 88

Ingrid Goovaerts

Research Coach