10 januari 2023
Weerbaar-o-meter
“Mentale weerbaarheid of veerkracht is het vermogen om om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen in het leven. Om terug te veren van tegenslagen en er sterker uit te komen dan voordien en er iets van geleerd te hebben.”
Velen zetten het maximaal haalbare van hun mogelijkheden in en leveren dagelijks ongeziene inspanningen. Velen hebben ongeziene inspanningen geleverd en leveren deze nog dagelijks. Velen zijn buiten hun comfortzone getreden en hebben activiteiten, vaardigheden toegepast waarvan ze niet wisten dat ze deze hadden. We hebben ons sterk gestretcht. Na het stretchen, dat op zich niet onbeperkt kan blijven duren want dan gaat de stretch eruit, is het belangrijk dat we kunnen terugveren. Dat we weer in een meer ontspannen toestand kunnen terecht komen, dat we kunnen recupereren van de stretch(oefening). Het stretchen heeft veel veerkracht gevraagd.
In kader van het mentaal welzijn van je medewerkers, is het dan ook belangrijk om te detecteren hoe het is gesteld met de veerkracht van je leidinggevenden en/of medewerkers.
Is de veerkracht nog of terug voldoende aanwezig? Hebben mensen al voldoende kunnen recupereren? Kunnen we ook op een andere wijze dan op de uitputtende adrenaline duurzaam onze veerkracht versterken? Boeiende vragen waarop we in eerste instantie graag een zicht willen krijgen hoe het met de veerkracht in de organisatie is gesteld. Wanneer we zicht hebben op de resultaten, kunnen we vervolgens (nog) gericht(er) investeren in het duurzaam versterken van de veerkracht van leidinggevenden/medewerkers. Dit zodat ze ook voor een volgende – liefst meer geplande – verandering met voldoende veerkracht de verandering duurzaam het hoofd kunnen bieden.
Meten is weten - vragenlijst
Door gerichte vragen krijg je zicht op de veerkracht(evolutie) van je leidinggevenden, je medewerkers, je teams. Via een beknopte vragenlijst (online of via pen en papier) wordt gepeild naar de algemeen ervaren veerkracht. Het instrument is ondertussen ook toegepast in de ziekenhuis- en thuisverplegingsector.
Voel je dat er binnen jouw organisatie ook enkele pijnpunten zijn, maar weet je niet meteen hoe je dit moet aanpakken? Door een psychosociaal onderzoek van Bing Research kom je tot concrete inzichten die jou helpen het werkgeluk en de veerkracht van jouw werknemers te verhogen.
Deel dit artikel
Bewonersmonitor BING Research nu PREZO PROOF.
8 extra vragen voor PREZO woonzorg
Bewoners- en familiemonitor meet tevredenheid en loyaliteit.
Maak van iedere bewoner een ambassadeur van uw organisatie.
Psychosociale risicoanalyse welzijn op het werk.
De Belgische welzijnswetgeving uit 2014 biedt het regelgevend kader. We zoeken het uit.
3 metingen in 1: inclusief Cultuurmeting Patiëntveiligheid
Engagementsmeting + Analyse Psychosociale Risico’s + Cultuurmeting Patientveiligheid 2015 nu in één onderzoeksinstrument!
Waarom zou een ziekenhuis de lat hoog moeten leggen?
Een tevreden patiënt is niet altijd ook een loyale patiënt. Over de meerwaarde van uw promoters.
Professor aan het woord
Een blik op creatieve HRM-oplossingen, door Professor Peggy De Prins, Academic Director Antwerp Management School
“Het personeelsbeleid is een cruciale factor”
Vlaams minister Jo Vandeurzen over de zin van grootschaligheidsonderzoeken